Onderzoek

Delfts Rood in Friesland

Delfts Rood in Friesland

Tussen 1947 en 1952 werd de volkshuisvesting in Friesland uitsluitend uitgevoerd in de Delftse traditionalistische stijl. Delfts Rood is een eenvoudige versie van het traditionalisme van de Delftse School; eenvoudig omdat er snel en relatief goedkoop volkswoningen moesten worden gesticht, rood, omdat deze woningen in de noordelijke provincies veelal gebouwd werden met rode Groninger perssteen en daken met oranjerode pannen. Deze zeer sober uitgevoerde woningen, soms met bijzondere details, bepalen in veel Friese dorpen het aanzicht van wijk of buurt. De woningen zijn te jong om op de monumentenlijst te worden geplaatst en te oud om te voldoen aan de huidige eisen van woonkwaliteit.

 

Projectbeschrijving en resultaat

In de praktijk van de herstructurering in Fryslân komen corporaties, gemeenten en ontwerpers in toenemende mate in aanraking met Delfts Rood. Vaak wordt tijdens deze processen per project de afweging gemaakt of de woningen al dan niet waardevol zijn of moeten worden gesloopt. Voor het onderzoek was een bredere afweging van de toekomstwaarde lastig, omdat de waarde van de individuele buurten en straten niet duidelijk was. Overigens is duidelijk dat niet alle projecten toekomstwaarde hebben en kunnen worden gehandhaafd.
In het project is middels inventariseren, waarderen en innoveren, gekomen tot een visie.
Het resultaat van het project is een brede waardering van alle Delfts Rode buurten en straten en een visie met praktijkvoorbeelden. Het is een instrument voor corporaties, gemeenten, provincie en bewoners om de cultuurhistorische waarde af te wegen tegen de waar mogelijkheden van een toekomstgericht volkshuisvestelijke functie.

    

Proces:

Stap 1: inventarisatie en veldwerk (werkbijeenkomst met alle betrokken partijen)
Stap 2: Delfts Rood op de kaart (werkbijeenkomst met alle betrokken partijen)
Stap 3: waarderingsmethodiek en waardering (werkbijeenkomst met alle betrokken partijen)
Stap 4: bepalen pilots en schetsen oplossingsrichtingen ism. Corporaties (werkbijeenkomst met alle betrokken partijen)
Stap 5: publicatie en website (Dag van het Delfts Rood ism. Partijen uit heel Nederland, die betrokken zijn bij Delfts Rode herstructureringen)

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.