Visie & Ontwerp

'De kleur van IJsselmuiden', dorps wonen in Het Meer

Kaft rapport IJsselmuiden

Wat is de kleur van IJsselmuiden?

Elk dorp heeft een eigen identiteit en eigen kleur. ‘De kleur van IJsselmuiden’ geeft een beeld van de erven, gebouwen, kleuren en materialen die het unieke karakter van het dorp IJsselmuiden bepalen.

 

Tijdens de zoektocht naar de kleur van IJsselmuiden ontdekte Sandra van Assen het typische verschil tussen het wonen in het dorp en het wonen aan het landschap. Samen met fotograaf Annemarie Hoogwoud bepaalde ze de kleur van IJsselmuiden aan de hand van fotosessies in het dorp en afstemming met diverse deskundigen. De karakteristieke foto’s en kleuren van IJsselmuiden zijn geselecteerd en gebundeld in het boek ‘De kleur van IJsselmuiden’. De beelden, gecombineerd met eenvoudige spelregels zijn verzameld om ontwikkelaars en individuele bouwers te inspireren en een nieuwe hedendaagse, invulling te geven aan de dorpse buurten van Het Meer.

Stedenbouwkundige plan Het Meer, ‘Dorps wonen in IJsselmuiden’

Voor het stedenbouwkundige plan het Meer werkte Sandra van Assen samen met INBO en met de omwonenden. Het is een plan voor een nieuwe dorpse woonomgeving, passend bij IJsselmuiden, met ruimte voor ontmoeting, voorzieningen, groen en water en ruime zichten. In totaal komen er ongeveer 330 woningen. Centraal in het plan wordt een school met kinderopvang gebouwd.

‘Beeldregieplan nieuwe stijl’

Het plan Het meer biedt ruimte voor zelfbouw en kleinschalige projectmatige bouw. De bouwende bewoners en ontwikkelaars willen veel ruimte en vrijheid voor het ontwerp van de individuele woningen. Tegelijkertijd wil gemeente Kampen een krachtige ruimtelijke samenhang met de ‘sterke stedenbouw’ van IJsselmuiden. Om in de huidige markt, met een lange en wellicht onzekere realisatieperiode te kunnen inspelen op alle wensen en de nieuwe inzichten met betrekking tot woningtypologie en programma is er behoefte aan meer marktgerichte beeldkwaliteitsplannen. Sandra van Assen ontwikkelde daarom een nieuwe vorm van beeldregie voor Het Meer, eenvoudig overdraagbaar en gericht op een dynamisch ontwikkel- en verkoopproces. Zo zijn er eenvoudige kavelpaspoorten ontwikkeld en is er een beeldregieteam opgezet. Dit team is al gestart en stimuleert als aanjager en meedenker de samenhang tussen de gebouwen, de openbare ruimte, het dorp en het landschap. Dit gebeurt in samenwerking met de ontwikkelende partijen, bewoners en andere initiatiefnemers, opdat iedereen op eigen wijze kan bijdragen aan de kleur van IJsselmuiden.

Proces:

Stap 1: dorps-DNA IJsselmuiden
Bepalen ‘Sterke stedenbouw’ van IJsselmuiden: De kenmerkende structuren en identiteit IJsselmuiden met de omwonenden.
Stap 2: visievorming
Stap 3: stedenbouwkundig plan
Stap 4: veldwerk en fotoverkenning ‘De kleur van IJsselmuiden’
Bepalen welke architectuurprincipes, kleuren en materialen bijdragen aan de ‘Sterke stedenbouw’ van IJsselmuiden.
Stap 5: beeldregieplan en beeldregieteam

 

 

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.