Onderzoek

Friese badcultuur .TOEN .NU .TOEKOMSTFriese badcultuur .TOEN .NU .TOEKOMST

Beweging in het waterlandschap

Zeg je Fryslân, dan zeg je water. De provincie Fryslân is dé Europese koploper op het gebied van watertechnologie. Fryslân heeft een top technologisch onderzoeksinstituut, een doorlopende leerlijn en een unieke infrastructuur voor innovaties. Fryslân is bekend om de wadden en haar merengebied, een gebied vol waterhistorie en voorbeelden van hoe Nederland leeft met water.

Het project

Het project Friese badcultuur gaat in op een onderbelichte testruimte van deze symbiose: De Friese bad- en zwemcultuur. Het project omvat drie pijlers: .TOEN, .NU en .TOEKOMST. Deze aanvraag betreft de pijlers Friese badcultuur .NU en .TOEKOMST. Onder leiding van initiatiefnemers Sandra van Assen en Annelies Hartman is in 2016 en 2017 een verkennend onderzoek gedaan naar alle Friese badgelegenheden. Vanaf 1850 tot 1995 kende Friesland ruim 120 badlocaties (zie overzichtskaart en publicatie). In de volgende fase ligt de nadruk op ontwerpend onderzoek naar de opgaven, kansen en innovatiemogelijkheden voor de vele en verschillende badlocaties aan open Fries water aan de hand van concrete pilots, met concrete initiatiefnemers. 

Kaart typering badlocaties naar oorspronkelijke hoedanigheid Sandra van Assen Stedenbouw

Adaptieve planning voor een gezonde leefomgeving

We beschouwen de Friese badcultuur en badgelegenheden als internationale showcase van watergebonden innovatiemogelijkheden op het grensvlak tussen stad, land en water. Vraagstukken als klimaatverandering, zeespiegelstijging, gezondheid, teruglopende biodiversiteit, maar ook de democratisering van het water, kusten, oevers en kaden spelen een grote rol. Adaptieve en dynamische systemen bieden nieuwe oplossingen en verdienen de voorkeur ten opzichte van het vechten tegen schadelijke gevolgen. Dit onderzoek ziet Friesland als een vruchtbare bodem. Ze werkt daarom vanuit de vraag hoe ontwerp kan bijdragen om de Friese badcultuur integraal, voorbeeldig en positief te laten meebewegen met de majeure opgaven in het Fries waterlandschap.

Processtappen:

Stap 1: Friese badcultuur .TOEN, verkennend onderzoek naar alle Friese badgelegenheden van 1850-1995
Stap 2: Friese bascultuur .NU, waardering huidige situatie en verkenning opgaven
Stap 3: Friese badcultuur . TOEKOMST, ontwerpend onderzoek naar concrete kansen voor innovatie

 

Ternaard voormalig Waddenbad begin 20e eeuw bron Tresoar

Ternaard voormalig Waddenbad begin 20ste eeuw (bron Tresoar)

Menu

adres

Sandra van Assen stedenbouw
Idserdaweg 14
8762 PM  Hieslum
t. 0515 - 560054
m. 06 - 24307112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.